
Behandling af tekstiler
Behandlede tekstiler defineres som:
Smuds- og pletafvisning. Anti-bakteriel, Antimikrobiel. Vandafvisende og vindtæt via membraner og coatings. Brand- og flammehæmmende, kemikalie- og giftafvisende. Antistatisk. UV-behandling. Mikroinkapsulering. Phase Change Materials. Phase Memory Materials. Mange af ovenstående funktionaliteter kan nu påføres eller integreres i fibre via nanoteknologi
Gruppen af behandlede tekstiler dækker tekstilbehandling og måden, man konstruerer og opbygger tekstilets fibre på. Man har længe behandlet tekstiler med forskellige kemiske processer for at forbedre deres egenskaber ved fx at gøre dem vind- og vandtætte samt smudsafvisende.
Hvor grænsen går mellem traditionelt behandlede tekstiler og intelligente tekstiler kan være vanskelig at definere entydigt, men en vigtig forskel er, at man med nye teknologier har mulighed for at kontrollere tekstilernes egenskaber, så de aktiveres i det øjeblik, brugeren har behov for det. Med nye behandlingsmetoder kan man gøre tekstilerne aktive, så de mærker og reagerer på stimuli fra brugeren og omgivelserne. Når bæreren fryser, isolerer jakken, men sveder han, vil stoffet give mulighed for luftgennemstrømning. Fremtidens laboratorieuniform vil kunne advare laboranten om farlige kemiske udslip ved at skifte farve.
Vigtigt for udviklingen af intelligente tekstiler er desuden den øgede viden og præcision, med hvilken man kan forbedre gamle metoder og udvikle nye teknologier. Ved at konstruere fibrene, indlægge membraner eller overfladebehandle tekstilerne kan man med teknologier som fx mikroinkapsulering, nanoteknologi, Phase Change Materials og kromatiske materialer i dag give tekstiler helt nye og forbedrede egenskaber. Man kan således gøre stoffet smudsafvisende, lugtfrit, antibakterielt, flammehæmmende, og det kan isolere mod kulde, lyd, vand og vind og beskytte mod insekter, UV stråling og kemisk og biologisk skadelige stoffer. Eller tekstilerne kan ved brug og efter behov frigive forskellige stoffer så som duft, medicin eller plejende artikler.

Efterbehandling af tekstiler
Efterbehandling af tekstiler
Efter farvning kan tekstilets egenskaber forbedres gennem forskellige typer af fysiske og kemiske efterbehandlinger. De kemiske efterbehandlingsprocesser involverer en del miljø- og sundhedsskadelige stoffer, hvorfor disse er specielt omtalt nedenfor.
Regulerede og begrænsede kemiske stoffer i tekstiler
Kemiske efterbehandlinger:
giver visuel effekt:
- hvidtning
gør tekstilet lettere at håndtere:
- blødgøring
- easy-care
- vandafvisende
giver tekstilet specielle egenskaber:
- flammehæmning
- mølbehandling
- antibakteriel
- antistatisk
- antifilt
Efterbehandlingerne kan gives enkeltvis eller i en samlet efterbehandlingsproces. Hvilken type efterbehandling der vælges afhænger af fibertype og den ønskede effekt. Bomuld og polyesterblandinger får typisk en efterbehandling, der gør dem nemme at håndtere. Syntetiske fibre gives oftest en behandling mod statisk elektricitet, og uld kan behandles mod filtning, brand og angreb fra møl.
Efterbehandlingsprocesser kan være kontinuerlige- eller batchprocesser og foretages normalt i en samlet proces eller i forbindelse med andre behandlinger.
TRIS, TEPA, PBB
Imprægneringsstofferne tris(2, 3-dibrompropyl) phosphat (TRIS), tris (1-aziridinyl) phosphinoxid (TEPA), (CA S nr. 5455-55-1) og polybromerede biphenyler (PBB) (CAS nr. 59536-65-1) må ikke anvendes i tekstilvarer, der er bestemt til at komme i berøring med huden, f.eks. beklædningsgenstande og linned.
Forbuddet gælder både anvendelse, import og salg.
Miljøskadelige elementer i spildevandet fra efterbehandling omfatter:
- Ethyleret urea og melamin (easy-care)
- Organofosfat og bromerede organiske forbindelser (flammehæmmere)
- Polysiloxaner (blødgørere)
- Alkylfosfater (antistatika)
- Fluor (repellent)
- Biocider (møl, bakterier og skimmelsvampe)
Derudover forbruges en del energi til tørring i spændrammer. Ved opvarmning og dampning i spændrammer kan der frigives flygtige stoffer fra kemikalier tilføjet under efterbehandlingen eller ved tidligere behandlinger.
Tør efterbehandling omfatter bl.a.:
- rugning af varer som uld eller bomuld, er for at rejse et ekstra luvlag, der kan gøre stofferne mere kulde-isolerende
- sanding med pimpsten, som er en let rugning, der nedsætter risikoen for pilling
- opskæring af jernbanefløjl, der giver den særlige fløjlsoverflade
- overskæring eller topskæring af uldne stoffer og alle glatte fløjlsvarer for at give dem en helt ensartet, glat overflade
- sanforisering af bomuldsvarer for at forhindre krympning
- dekatering af uldne stoffer, der giver et tilsvarende resultat, dvs. at de fikseres og ikke længere kan arbejde;
- termofiksering af syntetiske stoffer, der i forvejen er næsten krympe- og krølfrie, men derigennem stabiliseres yderligere;
- kalandrering, som er en presning mellem belastede valser med mange anvendelsesmuligheder
- gaufrering, der også er en mekanisk efterbehandling, hvorunder reliefvalser anvendes til at præge mønstre i tekstiloverfladen.
Våd efterbehandling omfatter bl.a. farvning og trykning
- den første behandling efter vævningen er udvaskning af de stoffer (slette), der anvendes til at styrke kædegarnerne. Samtidig fjernes urenheder, der er efterladt fra væveprocessen, fx oliepletter.
Efter udvaskningen skal de fleste bomulds- og hørstoffer bleges helt eller halvt, og de dyreste stoffer skal merceriseres (se mercerisering), ved en egentlig imprægnering kan stoffer gøres næsten regntætte med silikone, der er vaske- og rensebestandig, ligesom de ved en lignende metode kan gøres næsten uimodtagelige for
- krøl
- smuds- og olieskyende med Scotchgard®
- bakterieafvisende med sanitizing
Uldne stoffer kan beskyttes mod filtning og pilling med superwashbehandling, der vha. klorering nedbryder uldskællenes skarpe kanter, hvorefter de overtrækkes med en tynd plasthinde; filtning af fx frakkestoffer eller uldplaider opnås ved valkning, der er en vask med sæbe og syre under kraftig mekanisk bevægelse, således at fx en ulden plaid kan krympes fra 250 cm til 150 cm bredde og derved blive varmere. Uldne stoffer kan imprægneres med brandhæmmende væsker og gøres resistente mod mølangreb.
Stoffer kan desuden belægges med et plastlag; PVC (polyvinylklorid) anvendes til stive stoffer, fx presenninger, og PU (polyurethan) til bløde regnfrakkestoffer, bordduge af voksdug osv.
VISUEL EFFEKT:
Hvidtning
Tilsætning af optisk hvidt giver tekstilet et mere hvidt skær og bruges i forbindelse med emner, der skal synes helt hvide. Optisk hvidt (fx stilbendisulphonsyre) er resistent over for almindelige blegemidler, men vaskes med tiden ud af tekstilet.
Blånelse eller optisk hvidt bruges i vaskemidler for at modvirke den gule farve, tekstiler får med alderen. Den gule farve skyldes, at de absorberer blåt lys i højere grad end de andre bølgelængder. Hvis der tilsættes lidt blå farve, der absorberer blåt lys mindst, bliver resultatet i stedet en meget lys grå, som er svær at skelne fra hvid. Og hvis der endda tilsættes et stof, der lyser blåt, kompenserer dette for absorptionen, og tøjet ser hvidt ud.
Optisk hvidt er et fluorescens stof og fungerer således ved at optage ultraviolet lys og udsende energien igen som synligt blåt og violet lys. Dette resulterer i, at lyse tekstiler, der er vasket med optisk hvidt, lyser blåviolet under UV-lys.
Den kemiske opbygning af optisk hvidt kan variere meget. Men de former for optisk hvidt, som anvendes i vaskemidler, er stoffer, der er svært nedbrydelige i naturen, og de udgør derfor en belastning for miljøet. For at et vaskemiddel kan mærkes som miljøvenligt (se miljømærkning), kræves det derfor ofte, at det ikke indeholder optisk hvidt.
Optisk hvidt bruges også til at få papir til at se mere hvidt ud. Også i kosmetikprodukter kan optisk hvidt forekomme.
Blånelse, der i sin tid blev solgt i små stofposer, er en ældre betegnelse for optisk hvidt.
Mercerisering
Mercerisering, (efter den britiske tekstilfabrikant J. Mercer, 1791-1866), er efterbehandling af bomuldstekstiler ved imprægnering under stræk med natronlud og efterfølgende neutralisering med syre og vask. Fiberens yderste barklag sprænges, så den bliver gennemsigtig og glansfuld. Samtidig udfyldes fiberens indre hulrum, lumen, så fiberens tværsnit bliver næsten cirkelrundt; den krymper 20-25% og bliver tilsvarende stærkere. Behandlingen letter optagelse af farvestof, og fiberen bliver mere smudsafvisende.
Bomuldsgarn eller metervare strækkes og behandles samtidig med stærk natronlud. Merceriseringen øger bomuldens glans og styrke Effekten er permanent.
Texturering. Snoning og varmebehandling af syntetiske fibre som bevirker, at garnet bliver elastisk (crepe/stretch) og/eller fyldigt (high bulk). Fibrene er spiral-, bølgede- eller zigzagformede. Handelsnavne som fx Helanca® og Spinlon®.
Valkning
Valkning er en efterbehandlingsmetode til uldstoffer, hvor stoffet udsættes for mekanisk behandling med sæbe og vand. Det giver stoffet et filtagtigt udseende. (Valket stof kan dog ikke sammen - lignes med ægte filt, som ikke er vævet).
Valkning er en gammel metode til fremstilling af tekstiler ud fra uld. Inden selve valke-processen væves ulden til store uldstoffer, som derefter fugtes og bearbejdes mekanisk indtil stoffet har en tæt og fast struktur. Den hærdning af stoffet, der sker under valkningen, er den samme som ved filtning.
Filtning af strikkede tekstiler fremstillet af uldgarn kaldes også nogle gange for valkning.
HÅNDTERBAR EFFEKT
Blødgøring
Tilsætning af blødgører kan være en selvstændig proces eller indgå som et element i en "easy-care" behandling.
Blødgørere har til formål at gøre tekstilet blødt og nemmere at håndtere (sybarhed).
Blødgørere er vandbaserede emulsioner/dispersioner eller opslæmmede aktive stoffer, fx.:
- Non-ioniske (fedtsyrer, fede estere, fede amider)
- Kationiske (kvarternære ammoniumforbindelser)
- Paraffin eller polyethylenvoks
- Organo-modificerede silikoner (polysiloxan)
- Anioniske (fx. fede alkydsulfater)
Non-ioniske blødgørere bruges især i forbindelse med foulard før spændrammen, hvor der ønskes en anti-krøl effekt. Disse blødgørere er som oftest miljøvenlige og let nedbrydelige.
Kationiske blødgørere kan være miljø- og sundhedsskadelige. Specielt kvarternære ammoniumforbindelser (DSDMAC) er i koncentreret form giftige for vandorganismer og må omgås med forsigtighed.
Polyethylenvoksemulsioner bruges til specielle formål som fx. frotterede håndklæder, der skal være bløde og have en god sugeevne.
Organomodificerede silikoneblødgørere bruges, hvor der ønskes en permanent virkning af blødgøreren, ofte sammen med andre typer blødgørere (fx. polysiloxan).
Organomodificerede silikoneblødgørere har en moderat bionedbrydelighed.
Generelt kan det organiske indhold i blødgøreren give anledning til emission af flygtige organiske forbindelser (VOC) ved opvarmning i spændrammen.
Det er derfor vigtigt at vælge blødgører med en lav potentiel VOC emission.
Blødgørere med polysiloxaner/kvarternære ammoniumforbindelser bør helt undgås.
Easy-care
En easy-care behandling er en kombination af antikrøl- og krymp behandling og består af badning af tekstilet i en vandig opløsning af:
Kompleksbinder (urea- og melaminkomplekser)
Katalysator (magnesiumklorid)
Additiver (blødgører, stivelse, antistatika osv.)
Afspændingsmiddel (alkydbenzensulfonat, fed alkydsulfat)
Kompleksbindere har til formål at binde fibrene tættere sammen og derved øge dimensionsstabiliteten. Der tilsættes additiver som blødgører og hærder for at bevare tekstilets blødhed og stabilitet; men der kan også tilføres additiver, der har specielle egenskaber som vandafvisende eller antistatisk. Katalysatoren fremmer de kemiske reaktioner mellem fibre og additiver. Tørring og fiksering ved høj temperatur giver en kondensering, som binder produktet til cellulosen.
Specielt brugen af kompleksbinder har en skadelig miljø- og sundhedseffekt, idet ethylmelamin emitterer formaldehyd. Melamin og urea har et højt indehold af kvælstof, der kan virke eutrofierende i recipienten; men i Danmark vil det nedbrydes i rensningsanlægget.
Brugen af blødgører og afspændingsmidler, der indeholde svært nedbrydelige stoffer (fx APEO), bør undgås.
Antistatisk
Formålet med denne efterbehandling er at fjerne naturlig dannelse af statisk elektricitet fra uld og syntetiske varer.
De hyppigst anvendte antistatiske midler er:
- organiske salte
- alkylfosfater
Behandlingen er sjældent permanent og vaskes med tiden ud af tøjet.
HVAD ER STATISK ELEKTRICITET
Statisk elektricitet er ladninger der sidder på overfladen, af et isolerende materiale og kan derfor kun neutraliseres ved, at skabe en ledende egenskab i overfladen eller luften. Ladningerne vil normalt neutraliseres gennem luften, men det varer timer, og ofte ønsker man at fremskynde denne proces. Det kan ske ved at tilføre vand (fugtighed) på overfladen og i luften, eller tilføre ladninger i luften, altså ionisere luften.
Få en uddybende forklaring på fænomenet, dets konsekvenser og metoder. Kom udfordringen til livs ved at downloade vores gratis e-bog og læs mere om at fjerne statiske elektricitet.
Antifilt
For at en uldvare skal kunne maskinvaskes, udføres en anti-filt behandling. Skæl på uld fibren kan enten nedbrydes med klor og bagefter belægges med en film af polymermateriale (Hercosett-proces) eller nedbrydes af en klorfri peroxomonosulfat eller natriumsulfit og efterfølgende behandles med en blødgører.
Hercosett-processen bruges i forbindelse med behandling af uldtrøjer, fx vaskbare sweaters og vævede tæpper. Det er en kombineret proces, der består af oxidering med natriumhypoklorit, reduktion med sulfit, neutralisering med natriumkarbonat og belægning med polymer, tørring og fiksering. Processen er billig; men nogle af de anvendte polyamid-epikloridin er svært nedbrydelige og kan give problemer i spildevandet.
Smudsafvisende
Smudsafvisende overfladebehandling En smudsafvisende overfladebehandling beskytter tekstilet mod almindelig snavs og spild af væsker, men overflødiggør ikke jævnlig rensning. Bruges ofte på bomuldsvarer. Behandlingen er normalt baseret på flourcarbon, som ikke påvirker tekstilets greb og udseende. Behandlingen skader ikke miljøet og er ikke allergifremkaldende. Overfladen er forholdsvis vaske- og rensebestandig. Efter vask kan overfladebehandlingen genopfriskes ved hjælp af varme f.eks. strygning af Teflon® / behandling inden for denne kategori.
SPECIELLE EGENSKABER
Antibakteriel
Antibakteriel behandling omfatter behandling af tekstilet med biocider (mølbehandling), antibakteriel behandling af tekstiler til bla. hospitalsbrug og anti-mikrobiel efterbehandling mod lugt og råd.
Mølbehandling (BREF afsnit 2.9.2.6. + Appendix 8.8.2) er en behandling med biocider (primært permethrin) for at undgå angreb fra møl. Behandlingen bruges kun meget begrænset i Danmark, fx. til visse uldtæpper og militæruniformer. Et insekticid som permethrin er giftigt for insekter (møl), men virker også skadeligt på vandorganismer og skal derfor bruges med forsigtighed.
Antibakterielbehandling af tekstiler til hospitalsbrug omfatter:
Organiske Zn- og Sn-forbindelser
Isothiazol (C3H3NS)
Triklorosan (C12H7Cl3O2)
Diklorophenyl/boran (C6H5BCl2)
Benzimidazol (C7H6N)
Flere af disse stoffer er baseret på klorerede benzenringe, der kan være kræftfremkaldende, og alle er væsentlige miljøgifte, der skal bruges med forsigtighed.
Antimikrobielbehandling af syntetiske- og viskosetekstiler hindrer uønskede mikrober i fx. sved, der kan giver anledning til lugtgener i tøjet.
Antimikrobielbehandling omfatter:
Halogenerede phenoxyforbindelser
Isothiozolinon
Kvarternære ammoniumforbindelser
Organiske Zn- og Sn-forbindelser
Alle antibakterielle tilsætningsstoffer er sundheds- og miljøskadelige, men bionedbrydligheden og miljøeffekten kan variere meget. Derfor er det vigtigt med et tæt samarbejde mellem leverandøren og kunden for at opnå den ønskede effekt med minimal brug af kemikalier.
Antibakterielle stoffer i forbrugerprodukter er uønskede fra Miljøstyrelsens side, det gælder bla. triklosan.
Antibakterielle midler i beklædningsgenstande
Antibakterielle midler anvendes i tekstiler for at undgå problemer med lugt i forbindelse med bakteriel nedbrydning af sved. Dermed kan tøjet holdes lugtfri længere tid. Formålet med nærværende projekt er at indsamle oplysninger om anvendelse af antibakterielle midler i beklædningsgenstande, der markedsføres i Danmark; at udføre kemiske analyser af udvalgte antibakterielle midler i en række beklædningsgenstande for at fastslå indhold af de udvalgte stoffer; og til sidst evaluere tab af de udvalgte stoffer ved vask af tøjet.
Antibakterielle stoffer (fx triclosan)
Antibakterielle stoffer anvendes typisk til tøj til sportsudøvere (cykelshorts og –trøjer, skiundertøj mm), angiveligt for at forhindre eller fjerne lugt. Overvej, om ikke vask af tøjet er tilstrækkeligt til at forhindre, at tøjet lugter.
Denne type forbrugerprodukter skal ikke have en fuld indholdsdeklaration. Se derfor efter, om produkterne sælges som værende "antibakterielle", "meldug resistente", "bakteriehæmmende" eller lignende. Det betyder, at de kan indeholde et bakteriedræbende kemikalie.
Miljøstyrelsen anbefaler generelt at vælge produkter uden bakteriedræbende stoffer som f.eks. triclosan. Triclosan skader miljøet og er mistænkt for at fremme resistente bakterier.
Triclosan
Triclosan er et biocid, som vil blive forbudt i tekstiler. Forbuddet er ikke trådt i kraft endnu, og der vil være en overgangsperiode hvor tekstiler med triclosan kan findes på markedet. Det kommende forbud skyldes, at ingen virksomheder har ansøgt om at få lov at bruge stoffet i tekstiler. Det kan dog ske i fremtiden. Miljøstyrelsen anbefaler at man som forbruger holder sig fra produkter med triclosan (se underafsnittet Antibakterielle stofferlængere nede på denne side). Anvendelsen af det miljøfarlige stof triclosan er halveret siden 2000, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen fra 2006.
Aluminiumsbelægning
Aluminiumsbelægning bruges til mere transparente gardiner. Belægningen påføres, så den reflekterer varme og synligt lys i forskellig grad afhængig af farven på tekstilet.
Det er med til at skabe et behageligt og sundt indeklima i bygninger, som er udsat for meget sol og varme. Det er vigtigt at være opmærksom på, at den - ne funktion normalt kræver en dyr løsning i form af
aircondition.
Brand/Flammehæmning
Flammehæmning er en specialegenskab, der tilføres særlige beklædningstekstiler, tæpper, gardiner og møbelstoffer.
Brandhæmning
Produkter, der skal bruges i offentlige bygninger, skal bestå en række brandtest. Mange tekstiler består de relevante tests, uden at der skal foretages ændringer, mens andre skal behandles yderligere med brandhæmmende materiale. Der findes forskellige typer af brandhæmmende behandlinger som f.eks. Low Smoke Zirpro, der er udviklet af det Internationale Uldsekretariat (IWS) for at øge uldfibrenes brandhæmmende egenskaber. Flovan er en anden hæmmer, som kan bruges på flere forskellige materialer. Der findes desuden en række detailmærker inden for brandhæm - mere, som kan bruges på forskellige materialer. Hæmmerne er normalt rensebestandige, og nogle tåler sågar vask Ovenstående brandhæmmere påføres normalt ved at dyppe tekstilet i stoffet, men man kan også vælge bagsideimprægnering, hvis det skønnes nødvendigt.
Brandhæmning - flovan
Brandhæmmer baseret på kvælstofholdige fosforsyresalte. Flovan er opløseligt i vand og tåler derfor kun rensning.
Brandhæmning - low smoke zirpro
Behandling godkendt af Det Internationale Uldsekretariat (IWS), som skal sikre større brandhæmningsevne, og tåler vask og rensning. Zirpro er baseret på zirkoniumforbindelser og er ikke vandopløseligt
Flammehæmmede tekstiler kan være påkrævet i visse situationer og til visse behov som f.eks. tøj, der bruges af professionelle. Kun i yderst specielle tilfælde vil de være nødvendige for den "almindelige" bruger. Man bør derfor overveje, om det virkelig er nødvendigt at sælge eller købe brandhæmmet tøj, da der er brugt kemikalier til denne brandhæmning. Ofte har sælgeren ingen konkret viden om hvilke stoffer, der er anvendt.
Flammehæmmere
Flammehæmmede tekstiler kan være påkrævet i visse situationer og til visse behov som f.eks. tøj, der bruges af professionelle. Kun i yderst specielle tilfælde vil de være nødvendige for den "almindelige" bruger. Man bør derfor overveje, om det virkelig er nødvendigt at sælge eller købe brandhæmmet tøj, da der er brugt kemikalier til denne brandhæmning. Ofte har sælgeren ingen konkret viden om hvilke stoffer, der er anvendt.
Penta- og octa-BDE
De bromerede flammehæmmere penta- og octabromodiphenylethere (penta- og octa-BDE) har begge været forbudt siden 2004 til alle anvendelser, herunder tekstiler.
Forbuddet gælder både anvendelse, import og salg.
Brandimprægnerede tekstiler
- Er som regel IKKE permanent imprægneret.
- Behandlingen er en saltimprægnering.
- Er flammehæmmende behandling af bomuld og andre fiber på basis af cellulose.
- Produktet anvendes hovedsageligt til flammehæmmende behandling af tekstiler, der bruges til dekorationsformål, hvor brandmyndighederne stiller krav til brandhæmmende behandling.
- Behandlingen er ikke vaskebestandig, virkningen vil aftage efter vask.
Flammehæmmende virkning sker på følgende måde:
- Når tekstilet berøres af direkte ild, sker der en udvikling af ammoniakdampe der forhindre tekstilet i at bryde i brand. Tekstilet vil dog blive forkullet.
Miljøpåvirkning:
- Behandlingen er klassificeret under vandfareklasse 1, det vil sige at produktet betragtes som svagt forurenende i et vandigt miljø.
- Tekstiler med ovennævnte behandlet kræver ikke nogen særlig mærkning af hensyn til en eventuel sundhedsfare.
Proban:
- Kan kun anvendes på bomuld og andre cellolusefibre.
- Denne imprægnering foregår i et lukket system.
- Når varen er færdigbehandlet, kan den vaskes op til 75 gange ved 40 Cº, førend effekten begynder at aftager.
Der anvendes i dag forskellige typer flammehæmmere:
- Uorganiske
- Halogenerede
- Organofosfat
Afhængig af om tekstilet vaskes og stryges vælges en permanent eller ikke permanent imprægnering.
De uorganiske flammehæmmere er typisk hydrofile ammoniumsalte (diammoniumfosfat, ammoniumsulfat), der ikke er bestandige over for vask og strygning.
Uldtæpper har en naturlig brandhæmning, men skal i visse tilfælde yderligere flammehæmmes på grund af krav i brandregulativer. Tæpper blev tidligere behandlet med Zr- og Sn-salte; men på grund af miljøeffekterne fra disse metalsalte er det i dag mere almindeligt at imprægnere gulvtæpper med aluminiumhydroxid, der ikke har nogen signifikant miljøpåvirkning.
Halogenerede flammehæmmere giver en permanent brandhæmning og virker, ved at brom- eller fluorforbindelser binder sig til de fri OH* radikaler, der dannes ved brand. Stofferne er meget effektive, men begge har en betydelig effekt på vandmiljøet. Man arbejder derfor i dag med helt at forbyde brugen af disse to typer flammehæmmere.
Flammehæmmere bestående af organofosfat (OP) virker ved, at de danner fri PO* radikaler og således udnytter den fri ilt. Efterbehandling under navnet "Pekoflam", "Pyrovatex" eller "Spolapret", der indeholder organofosfater, anvendes specielt på bomuldstekstiler, der skal bruges til erhvervsbeklædning.
Vask
Snowwash eller snevask. Kombineret klorblegning og slibebehandling med pimpsten, som giver tøjet et meget hvidt udseende i de slidte områder.
Stonewash eller stenvask. Vandbehandling, hvor stoffet bliver slebet og slidt i overfladen af tilsatte pimpsten. I nogle tilfælde foretages der også en kemisk blegning samtidig
Superwash. Engelsk betegnelse for uld der er behandlet, så den tåler vask i maskine på uldvaske program.
Krympebehandling
Sanforisering. Betegnelse for anti-krympebehandling af bomuldsstof.
En kontrolleret krympeproces for vævede bomuldsstoffer, som giver meget formstabile varer. Sanforisering er en patenteret metode til krympning af vævede stoffer af bomuld og viskose, som opnås, ved at skudgarnerne komprimeres under passage mellem en opvarmet cylinder og en hesteskoformet kappe. Efter sanforisering må stoffet højst krympe 1% ved korrekt vask.
Imprægnering
Sanitized. Navn for imprægnering mod bakterier og andre mikroorganismer. Tåler vask og rensning.
Silicone. Imprægnering der gør tøjet vandafvisende. Fabriks imprægnering kan som regel tåle vask.
TRIS, TEPA, PBB
Imprægnerings stofferne tris(2, 3-dibrompropyl) phosphat (TRIS), tris (1-aziridinyl) phosphinoxid (TEPA), (CA S nr. 5455-55-1) og polybromerede biphenyler (PBB) (CAS nr. 59536-65-1) må ikke anvendes i tekstilvarer, der er bestemt til at komme i berøring med huden, f.eks. beklædningsgenstande og linned. Forbuddet gælder både anvendelse, import og salg.

Vandafvisende
Imprægnering af tekstilet med vandafvisende paraffiner eller polymerer kan udføres som en selvstændig efterbehandling eller i forbindelse med en easy-care efterbehandling. De vandskyende stoffer vil enten binde sig til fiberen eller lægge sig som en film hen over denne.
Der er flere måder, hvorpå et tekstil kan gøres vandskyende:
- En behandling med paraffin/voks og aluminiumsalte
- En behandling med harpiks og metylerede aminer (metylamin (CH3NH2), dimetylamin (C2H6NH), melamin (C3H6N6))
- En behandling med polysilikater (dimetylpolysiloxan), PUR eller PVC
- En behandling med fluor- eller metylakrylater
Voks og aluminiumssalte tilføres tekstilet i et varmt vandbad, hvorefter det tørres uden fiksering.
Kondensering af fedtsyrer i en blanding af methylerede aminer, kompleksdanner og en aktiverende katalysator danner efter tørring og hærdning en harpiksbaseret film på tekstilet. Brugen af kompleksbinder kan medføre afgasning af formaldehyd.
Silikone kan tilføres tekstilet i en vandopløsning sammen med emulgeringsmiddel og ethyleret glykol (C2H6O2), hvorefter det tørres.
Efterbehandling med fluorakrylater er anvendt meget, idet behandlingen både gør tekstilet vandskyende og olie-/fedtafvisende.
Både metylerede aminer, polysilikater og fluorakrylater er svært nedbrydelige, hvorfor paraffin og voks er at foretrække, selvom fluorakrylaterne er de eneste, der er bestandige overfor maskinvask.

Coating af tekstiler
Coating af tekstiler - skaltøj
En coating betyder, at tekstilets overflade påføres et ekstra lag.
POLYMER ANVENDT TIL COATING
- Polyvinyl chloride (PVC)
- Polyvynilidene chloride (PVDC)
- Polyurethane (PU)
- Acrylic
- Ethylene vinyl acetate (EVA)
- Poly tetra fluoro ethylene (PTFE)
- Styrene butadinerubber (SBR)
- Natural rubber (NR)
- Silicone
- Polyolefins , LDPE, HDPE, Polypropylene
Alt du behøver at vide om skaltøj
Forbrugerrådet Tænk - Sådan vælger du den rigtige skaljakke
Hvad er forskel på hard-shell og soft-shell?
Hard-shell jakker er det vi kalder skaljakker. Det er en vind- og vandtæt jakke med en vandtæt og åndbar membran eller coating samt tapede syninger. Altså en regnjakke men med bedre åndbarhed, komfort og slidstyrke end en traditionel regnjakke.Soft-shell jakker er en form for vindjakke, og de er ikke vandtætte.
Prisen for en skaljakke til voksne går typisk fra cirka 1.000 kroner og op til over 5.000 kroner, alt efter hvor meget de skal kunne klare.
Hardshell: membran vs. coatings

Hardshell er skaltøj i stivere stof, og der findes to forskellige teknikker, som kan give et vandtæt stof med åndbarhed: laminat eller coating. Ved laminat væves en membran ind i stoffet, som derefter anvendes på forskellige måder mellem forskellige lag af stof.
Membranen er forsynet med små mikroporer, som er tilstrækkelig store for at slippe luft og kondens (sved) igennem, men for små til at slippe vand ind. Det betyder, at tøjet åndes, uden du bliver våd af regnen. Gore-Tex er det mest kendte mærke inden for vand- og vindtætte membraner og findes blandt andet i Haglögs og Peak Performances skaltøj. En coating er en type beklædning, som stryges på stoffet. Beklædningen er forsynet med små huller, som bevirker, at stoffet har bedre åndbarhed.
Coatet tøj er lidt lettere og er som regel billigere end det med membran, men coatet tøj slides også hurtigere op. Membran giver ofte højere vandsøjler, bedre åndbarhed og længere holdbarhed end en coating. For bedre at kunne forstå forskellen mellem de forskellige beklædninger, kan man drage en parallel til, hvordan henholdsvis maling og tapet reagerer på en væg, hvor coating er maling, og membran er som et tapet. Maling giver en tyndere beklædning, som kan skalle af, mens et tapet slides langsommere og ikke skaller på samme måde, men i stedet risikerer at løsgøre sig i kanterne, hvis det ikke plejes ordentligt.
Softshell
Softshell er skaltøj i mikrofiber, hvis vævede stofkonstruktion i kombination med en finish gør tøjet vindtæt og vandafvisende. Softshell er, som navnet antyder, et blødere overtøj, men det er ikke vandtæt.
Hybridshell
Her er forskellige teknologier kombineret i et og samme stykke tøj. Tanken er at udnytte de forskellige materialers bedste egenskaber, for eksempel en hardshelljakke med softshellpaneler under armene, hvilket sikrer den bedste transport af kondens, uden at det bliver tungere i form af ventilationslynlåse.
To- eller trelagsjakke
Du kan have forskellige antal lag i din skaljakke med membran. I en tolagskonstruktion lamineres membranen kun på det udvendige stof. På en trelagsjakke lamineres membranen på både det udvendige stof og på et beskyttende inderfor, hvilket sikrer mindre slitage og bedre holdbarhed, idet membranen sidder fast mellem lagene. Man kan også få 2,5 lag, hvor en tynd, netlignende beskyttelse sættes fast på membranens inderside.
Nanotøj
Andre nanostoffer får vandet til at prelle af. Eller skidt.
Det amerikanske militær har brugt over 100 millioner kroner på at udvikle undertøj som kan bruges i ugevis uden at vaskes.
Med nanoteknologi kan vi fremstilletøj med de mest fantastiske egenskaber.
Ved at fæste andre stoffer som f.eks. permetrin (som findes i krysantemum-blomster) til nanopartikler kan tøjet også jage insekter væk.