Tekstiludsmykning

Tryk og print - Farvning - Tie-dye - Broderi - Patchwork - Quiltning - Applikationer

Tekstiltryk

Tekstilkunst er kunst og kunsthåndværk, der bruger plante, dyre- eller syntetiske fibre til at konstruere praktisk anvendelige eller dekorative genstande. Tekstiler har været en grundlæggende del af menneskelivet siden civilisationens begyndelse.

Man kan udsmykke tekstiler på mange måder, både ved farvning, vask på forskellige måder, broderi, applikationer, patchwork, print, tryk, slidtage på tekstilerne, ætsning af tekstiler, statement, m.m.

Ved udsmykning af tekstiler er det vigtigt man nøje overveje hvilke former for udsmykning man ønsker at tilføre produktet. Det er vigtigt at lave en proces hen til det endelige udtryk man vil anvende til produktet.

Rammetryk

Serigrafi kaldes også silketryk eller rammetryk. Er en populær trykmetode der stammer fra Kina, hvor man skar to skabeloner (stencil) ud og limede dem sammen med hår. Det gjorde man for at kunne overføre blæk eller anden trykfarve til overfladen.

Info: Til rammetryk skal man bruge en ramme, en stencil, tekstilmaling samt en rakel.

Fordele: Fordelen ved rammetryk er, at det er hurtigt, billigt og giver et professinoelt resultat, selvom man laver det hjemme i sin stue.

Ulemper: Ulempen ved rammetryk er, at den ikke egner sig til detaljeret motiver. Hvilket betyder, at det fungerer bedst til simple designs.

Transfer Tryk

Info: Til Transfer tryk skal man bruge noget transfer papir, en computer, en printer, et viskestykke samt et strygejern.

Fordele: Fordelen ved transfer tryk er at, det er vaskbart, samt at det er nemt at overfore. Udover det, sa giver det mulighed for at overfore fotografier til tekstiler.

Ulemper: Ulempen ved transfer tryk er, at man skal have en computer og en printer til rådighed, for at kunne lave det. Samtidig bliver resultatet nogen gange krakeleret

Hvilket udtryk giver de to teknikker?

Rammetryk

Rammetryk egner sig bedst til at lave enkelte former og mønstre. Det er svært at lave detaljer og effekter med det. Teknikken fungerer bedst, hvis man laver rene linjer og flader, som har en eller få farver. Det kan være svært at lave flere farver, som hænger sammen, da man kun man farve med en farve ad gangen. Det betyder, at hvis man bruger flere farver, så er det svært at ramme motivet 100 % igen, hvilket gør, at det nemt kan blive skubbet lidt, og derfor blive upræcist og fremstå amatør agtigt.

Der er mange muligheder med rammetryk, men det er vigtigt at kende teknikkens grænser og fordele, for at få det bedste ud af det.

Transfertryk

Transfer tryk har den fordel, at det ikke skal være enkelte linjer og monstre.

Med teknikken kan man lave motiver med mange detaljer, man kan endda tage et fotografi og bruge som motiv. Det vil sige man er ikke begrænset af teknikken som sådan, da den giver rigtig mange muligheder.

Dog skal man huske pa, at det ligger som et lag ovenpå tekstilet, og ikke nede i det, og samtidig kan man risikere at det krakelere, hvilket kan give et udtryk af uprofessionalitet, hvis man ikke vælger et motiv, som ikke tager skade af at se slidt ud.

Linoleums eller 3D printet trykplader

 En gammel teknik er print med linoleumstryk. Man kan lave mange sjove og autentiske tryk men linoleums udskåret brikker. På værkstedet har vi værktøj til at skære ud i linoleum.

Man kan også 3D printe små klodser, der kan anvendes til den samme proces

Farvning af tekstiler

Indfarvnings teknikker

Farvning

Der er flere muligheder for at vælge farvestoffer, når man skal indfarve tekstil eller garn, afhængigt af hvilken type tekstil, der skal indfarves. 

Man kan bruge Procion MX og Remazol til bomuld, uld, hør eller silke, 

Spektrums kûpefarver til bomuld og Acid Dye til uld og silke.

Der findes også mange forskellige indfarvningsteknikker. Du kan indfarve tekstiler, så de bliver helt jævne i farven eller bruge forskellige shibori teknikker og få alt fra løst marmoreret til fine stribevirkninger eller komplicerede mønstre.

Man kan indfarve i vaskemaskine, i spande, i plasticposer eller i mikroovnen - der er kort sagt talrige muligheder.


Hvordan farver man tekstiler? Hvordan farver du dit tøj?

  1. Start med at veje tøjet i tør tilstand, så du kan regne ud, hvor meget farve du skal bruge.
  2. Vask tøjet uden brug af skyllemiddel.
  3. Tag tøjet ud af vaskemaskinen, men lad det forblive vådt.
  4. Hæld den valgte tøjfarve ind i vasketromlen, og læg tøjet tilbage i tromlen.
  5. Farvning kan også ske i hånden og her kan man lave forskellige mønstre 

Tie-dye

Hvordan laver du tie-dye? 

Den grundlæggende idé er, at du dækker områder af stof ved at binde dem af med gummibånd. Derefter farver du resten af ​​stoffet, muligvis i flere farver. De afbundne områder får ikke farve, da de ikke udsættes for farvefarven.

Hvad skal man bruge til tie dye?

"Tie dye" er en gammel og sjov teknik til indfarvning af de sejeste mønstre på T-shirts og trøjer. De første lande, der tog designet i brug, var Asien og Afrika. Teknikken blev særligt brugt i Danmark tilbage i 1970'erne, hvor det blev ekstremt moderne at lave personlige mønstre på tøj og tørklæder.

De farverige og kunstneriske motiver er stadig afholdt i dag, og du kan nemt selv eksperimentere med dem derhjemme.

Sådan arbejder du med teknikken

Det er nemt og hurtigt at lave tie dye derhjemme. Teknikken går ud på, at du vælger en stofble eller en trøje, 'vrider' stoffet op og rundt, sætter elastikker omkring formen og lægger det i farve.

Hvilke farver du vil arbejde med, og hvor mange mønstre du vil lave på dit stof, er helt op til dig.

I starten er det en god idé at begynde med en gammel trøje eller en slidt stofble. På den måde kan du skabe dig de første erfaringer, så du herefter kan lave de skønne designs på tøj og tørklæder.

Dette skal du have styr på

Der er både stof, farver og redskaber, der skal være i hus, før du kan sætte i gang med det skønne, kreative designprojekt.

  • Tekstil og stof: Valg af type af stof er et af de mest afgørende forhold, der influerer på, hvor godt farverne vil sætte sig fast. Sørg for at vælge stof af bomuld, linned, polyester eller rayon. Disse naturfibre absorberer lettest farver, så du kan få succes med dine projekter. Du kan med fordel gå efter stof, hvor materialet er lavet af 90-100% naturfibre.
  • Farvemiddel: Tie dye teknikken er populær, og derfor finder du et stort udvalg af sæt, hvor du kan vælge mellem forskellige farvekombinationer. Du kan også købe batikfarverne enkeltvist. Vælger du at købe enkelte batikfarver til tie dye, skal du sørge for at have fikseringsmiddel (dette vil som udgangspunkt følge med til dit sæt, når du vælger denne produktløsning).
  • Plastikbeholder til farveopdeling: Arbejder du med en stor mængde farver, vil det være bedst at bruge spande til at opbevare dem i. Ellers kan du bruge små plastikflasker med tud.Farver til tie dye samt vand skal hældes i særskilte beholdere. Det er mest praktisk at have forskellige spande til projektet.
  • Tilbehør og redskaber: Der er brug for gummihandsker, elastikker og plastikfilm (vitawrap) til projektet. Mixet af farve og fikseringsmiddel vil irritere huden, og derfor skal hænderne beskyttes af handsker. Elastikkerne skal bruges til at holde fast på formen af stoffet, når det er vredet op. Plastikfilmen skal vikles om 'knuden' på stoffet, når det er blevet blødgjort i vand.

Broderi

Klik her og begynd at skrive. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium.

Hvad betyder broderi?

Broderi er kunstfærdig udsmykning på tøj eller andre stoffer. Det er lavet af tråd, som er syet på stoffet i forskellige former og farver for at gøre det smukkere. Broderier kan være stukket med tråde af silke, uld, hør, bomuld, guld eller sølv. 

Hvad er forskellen på stramaj og broderi?

Stramaj broderi er en gammel og kendt broderistil, der adskiller sig fra almindelig broderi ved, at stoffet er stivere, der er større huller og der sys med tykkere garn. Vi forhandler stramaj i forskellige finheder. Det betyder, at du kan få alt fra grov stramaj til vandopløselig stramaj. 

Broderi er en tradition med tusinder af år på bagen, som man kan bruge til at dekorere alt mellem himmel og jord. Man kan f.eks. lave broderi på tøj, duge, sengetæpper og puder – og skabe helt fantastiske billeder med motiver eller citater.

Broderi som upcycling

Ud over at skabe personlige kunstværker med broderi, er teknikken samtidig genial til at reparere små huller med, eller bare give dit gamle kluns og boliginteriør nyt liv. Og hvem elsker ikke at upcycle frem for at smide ud?

Det er faktisk kun din fantasi, der sætter grænser for, hvad du kan bruge broderi til. Og heldigvis er det nemt at komme i gang.

Hvad har man bruge for at komme i gang med at brodere?

Man skal bruge:

  • Stof og vandopløselig vlies - eller broderistof
  • Broderigarn
  • Broderiring/syring
  • Broderinål (også kendt som stramajnål)
  • Vandopløselig markeringspen (eller anden marker)
  • En skabelon, et diagram eller en frihåndstegning
  • Broderisaks (den er mere spids end konventionelle sakse og derfor god til små sysler som broderi)

Broderi er dekorativ syning på tekstil, skind m.m. Broderi udføres i hånden med nål og tråd, men det kan også være på maskine.

Broderi har været lagt væk i nogle år, men i dag er det vendt tilbage og blevet meget trendy at have  udsmykket sit tøj med. 

I dag, hvor vi gerne vil anvende tøj der er genbrugt, kan det være nyttigt at friske tøjet op med bla. broderi.

Der er mange forskellige former for broderi og det er en metode til udsmykning man har brugt i mange 1000 år og var i gamle dage kun de rige der havde mulighed for tøj med broderi. 

Broderi er kunstfærdig udsmykning på tøj eller andre stoffer. Det er lavet af tråd, som er syet på stoffet i forskellige former og farver for at gøre det smukkere. Broderier kan være stukket med tråde af silke, uld, hør, bomuld, guld eller sølv. Broderier ses på klædedragter fra middelalder, rokoko, empire og vore dages haute couture.

Hvilke typer broderisting kan du lave?

  1. Korssting. Måske har du allerede prøvet at brodere korssting som barn? ...
  2. Halve korssting.
  3. Kontursting.
  4. Stikkesting/bagsting.

De forskellige sting: https://www.margaretha.dk/kundeservice--de-forskellige-sting


Sashiko broderi

Sashiko er en gammel japansk broderiteknik, som har været brugt helt tilbage til det 16. årh. og som trender lige nu i forhold til at skabe nyt liv til gammelt tøj. Det er en simpel teknik alle kan finde ud af at anvende.

Stof var en knap og dyr ressource i det gamle Japan, så Sashiko blev brugt af fiskere og bønder til at forlænge tøjets levetid ved at lappe, quilte og forstærke tøjet på en smuk måde. Ordet 'sashiko' betyder oversat fra japansk 'små sting' og henviser til teknikkens brug af en masse små forsting.

For at komme igang med Sashiko broderi, så skal du bruge: 

  • En god broderinål
  • Vævet stof, enten hør, denim eller kanvas
  • Broderigarn
  • En saks
  • Evt. en broderiring
  • Evt. et fingerbøl

Går du efter det traditionelle look, så er hvid tråd på indigoblåt stof vejen frem. Men man kan sagtens eksperimentere med farverne for et mere moderne udtryk. Broderiring kan være en hjælp, hvis du skal sy mange lige linjer, da den hjælper dig med at holde styr på stoffet. Fingerbøllet er en smagssag, nogle foretrækker det, andre gør ikke. Det kan være en fordel, hvis ikke man er vant til at brodere med spidse nåle. Til lange sashikonåle kan man bruge det specielle "møntfingerbøl", hvor man med en plade placere på indersiden af hånden kan styre nålen.

Patchwork

Patchwork er en teknik til at sy små stykker stof sammen for at danne et større stykke stof.

Hvad betyder patchwork på dansk?

Det engelske ord patchwork er på dansk 'lappearbejde'. Ved håndsyning kan mønsterdelene enten direkte sys sammen med små forsting fra bagsiden eller sys sammen med kastesting, efter at fx papskabeloner af mønsterdelene er blevet beklædt med stof. 

Mere industriel fremgangsmåde

Hvis det skal gøres mere industrielt, så er det stofrester man syr sammen på maskine og derved danner et nyt stykke stof man kan lave beklædning af

Hvor stammer patchwork fra?

De gamle romere brugte quiltede klædningsstykker som "rustninger", men først i 1000-tallet med korsfarerne kom patchwork for alvor til Europa sammen med den beslægtede applikationsteknik. Det var meget populært blandt disse korsfarer at dekorere deres faner og bannere med patchwork og applikation.

Hvad er patchwork?

Patchwork handler om at sy forskellige former for stof sammen til for eksempel tæpper.

Det er en gammel teknik, og traditionelt syede man rester af stof sammen for at danne nye ting. I nyere tid er det dog næsten lige så ofte, at der bliver brugt nye stoffer. Der er faktisk blevet lavet stof, der er beregnet kun til patchwork.

Men selve formålet med patchwork går ud på, at de forskellige stoffer først bliver klippet eller skæret i forskellige former, som for eksempel trekanter, firkanter eller hjerter, og så syes de sammen, så der til sidst bliver skabt et flot og unikt mønster. Du kan både sy det i hånden eller på en symaskine.

Oftest så afslutter du et patchworktæppe med, at du quilter det, som er en teknik, hvor du syr en forside og bagside sammen med en eller anden form for mellem-foer, oftest vat. På den måde får du et dejligt blødt tæppe, som kan holde dig varm i de kolde måneder.

Quiltning / vattering

Quiltning er en teknik til at skabe et stykke stof ved at sy tre lag stof sammen. Man anvender gerne denne teknik til at lave tæpper eller jakker med, men man kan også anvende det til at lave en struktur på stoffet.

At quilte er en form for vattering. forskellen er, at man gerne laver det i en form for mønster, som er en del af udsmykningen.

Man kan vælge kun at quilte dele af tekstilet, så det danner effekter i materialet.

Mange symaskiner nu om dage kommer med automatiske trådklippere, og det er en virkelig fin feature. Også til quiltning. Inden du påbegynder quiltningen anbefales det at overlocke kanterne på det stof du skal quilte, netop så stoffet skrider mindst muligt. 

Hvad er quiltet?

Quiltning er en håndarbejdes teknik, der består i vattering eller udstopning mellem to lag stof, som sammenføjes med hånd- eller maskinstukne sømme, hvorved der opstår en reliefvirkning

Det anvendes meste til tæpper eller overtøj, men kan også anvendes i andre sammenhæng

Quiltning eller kviltning er en metode til at lave stukket og vatteret håndarbejde, en quilt. Quiltning kendes fra tiden før Kristi fødsel og stammer fra Orienten. 

Forskellige lande har forskellige teknikker til quiltning og her er der tale om teknikker fra England, Italien og Amerika.

5 gode tips til quiltning 

  1. For at opnå kontinuerlig og præcis afstand mellem sin quiltning, kan man med fordel gøre brug af en quiltepind. Denne lille accesory påsættes din symaskine ved trykfoden og gør at du hele tiden syer med samme afstand. Et lille og billigt redskab som gør hele forskellen. 
  2. Det tager lang tid at quilte, alt efter størrelsen på et projekt. Men hvis man ønsker lidt hurtigere produktion og gøre det til mere af en leg at quilte og hele quilte processen bliver meget mere effektiv når maskinen kan klippe tråden automatisk og man ikke skal have saksen frem hver gang man har syet en bane. 
  3. Overlocke kanterne på det stof der skal quiltes, så stoffet skrider mindst muligt. Det vil altid skride en smule. 
  4. Når du quilter, så kan du med fordel vælge at quilte i samme retning på stoffet (med mindre dit quilt er harlequin quilt). Da stoffet netop godt kan skride en smule, er det vigtigt at du quilter i samme retning på alle sting, så det skrid der bliver samler sig i samme ende.
  5. Der findes et hav af smukke quilte mønstre, men anbefaler at du starter med simple mønstre som vertikale syninger eller et simpelt harlequin mønster. Jo mere du quilter, jo bedre bliver du og jo mere tør du forhåbentlig kaste dig ud i de mere udfordrende mønstre. Men man kan også sagtens producere smukke ting baseret på helt enkelt quiltning.   

Applikation

Klik her og begynd at skrive. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi.

Klik her og begynd at skrive. Voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia.

Applikationer 

Man kan også udsmykke sine tekstiler med applikationer. 

Applikationer er billeder eller mønstre der er dannet ved at et eller flere stofstykker er syet eller limet på et bundstof. 

Applikationer kan også skabe noget nyt på tekstilerne eller bruges til at dække over huller eller andre skader på tøjet

Dette skal du bruge for at lave applikationer:

  • Papir
  • Blyant
  • Vliesofix
  • Stof/Stofrester
  • Tråd
  • Et motiv/Din fantasi
  • Saks
  • Strygejern
  • Symaskine

Fremgangsmåde - gerne på en husholdnings maskine:

  • Tegn et motiv på et stykke papir. 
  • Det man tegner kommer op på det færdige produkt spejlvendt. Her hvor jeg bruger bogstaver, er jeg derfor nød til at spejlvende motivet. Det gøres nemt, ved at vende papiret og tegne op igen.
  • Overført motivet til vliesofix. Det gøres også nemt, ved at lægge vliesofixen oven på det spejlvendte motiv, med papirsiden opad, og tegne motivet, en gang til. 
  • Klip motivet groft ud, så der er en god kant omkring motivet
  • Udvælger det stof, man vil bruge
  • Motiverne stryges på stoffets bagside, stadig i den grove udklip. Stryges mellem 5-10 sekunder, alt efter materiale. Er man i tvivl, så lav en prøve, så man ikke ødelægger dit motiv.
  • Nu kan man klippe sine motiver rigtigt ud. 
  • Placer motivet hvor man vil have det
  • Når det er placeret, tager man papiret af bagsiden. 
  • Stryg motivet fast på stoffet
  • Vælg trådfarve til at zig zagge eller stikkestingssyning med, det kan sagtens være forskellige farver, det kan være en kontrast farve, eller en der falder ind i farverne. 
  • Indstil maskinen til zig zag, og find ud af hvor brede du vil have dine sting, her vælger 2,5 mm til små motiver. 
  • Juster tætheden på dine sting, prøv dig frem på et stykke prøvestof - evt. 0,5 
  • Zig zagge rundt om dine motiver, husk at holde øje med dit underlag, og kør i den hastighed der passer dig bedst, så du kan følge med buer osv. 
  • Stryg det færdig motiv. 

Andre former for dekoration

Film og links