
HER FINDER MAN:
De fiber der går ind under de regenererede fibre og bygger på cellulose
HER FINDER MAN:
De fibre der er syntetisk fremstillet som polymer og bygger på olie
HER FINDER MAN:
De fibre der er uorganisk fremstillet og bygger på f.eks. metal, keramik, sten m.m.

Kemofibre går også under betegnelsen "Man made fibre".
Kemofibre er industrielt fremstillede fibre, som oprindelig blev udviklet for at billiggøre silkelignende stoffer. Kemofibre deles naturligt i tre hovedgrupper: regenererede fibre, syntetiske fibre og uorganiske fibre.
Kemofibre er fremstilles på baggrund af cellulose, protein eller kulbrinter
Kemofibre er kunstigt fremstillede fibre og inddelt i 3 kategorier:
- Regenererede fibre
- Syntetiske fibre
- Uorganiske fibre

Man made fibre
Kemofibre / man made fibre deles i kategorierne med regenererede fibre, syntetiske fibre og uorganiske fibre.
Regenererede fibre bliver blandt andet til de tekstiler, vi kender som viskose, acetat og lyocell. De laves som udgangspunkt af cellulose fra eksempelvis bomuldsaffald eller træ, men på grund af forarbejdningsmetoden kategoriseres de som kunstfibre og ikke naturfibre.
Syntetiske fibre er ligesom plast fremstillet af olie, luft og vand. Metalfibre kan også anvendes. Det bliver blandt andet til tekstilerne polyester, akryl og nylon.




Kemofibre kaldes også man-made fiber og er industrielt fremstillede fibre, oprindelig udviklet for at billiggøre silkelignende stoffer og fremstillet på baggrund af cellulose, protein eller kulbrinte.

Kemofibre fremstillen som filamentfibre og men kan laves til stabelfibre ved at man klipper det op i mindre stykker. På billedet vises en dyse, der laver kemofilamenter, som skal anvendes i tekstiler.
Kemofibre er som navnet angiver, fibre som er fremstillet ad kemisk vej.
Syntetiske fibre er kunstigt fremstillede fibre (syntetiske). De fremstilles af olie og naturgas og indgår ikke i et naturligt kredsløb, som naturfibrene. De er termoplastiske, hvilket betyder, at de bliver bløde, når de bliver varme. Nogle almindelige syntetiske fibre er polyamid, polyester, akryl og elastan.
Forskellige syntetiske fibre har forskellige karakterer. Polyamid er det stærkeste, mens polyester passer bedst til tøj på grund af den særlig gode elasticitet og smidighed. Akryl tåler f.eks. lys meget godt og passer derfor godt til gardiner og udendørstekstiler, men det er følsomt over for varme ved vask og strygning.
Elastan finder du ofte som stretchtråd sammen med andre fibre. Syntetiske fibre er stærke og krøller ikke så let. Fordi alle syntetiske fibre er dårlige til at optage fugt, danner de ofte statisk elektricitet, hvilket gør, at tøjet lettere tiltrækker smuds og smyger sig til kroppen. Du kan undgå statisk elektricitet ved at tilsætte skyllemiddel, når du vasker.
Den første kommercielle produktion af kemofibre fandt sted i Frankrig ca. 1890 på basis af nitrocellulose; produktet blev kaldt kunstsilke.

Filament-fibre er fibre af ubegrænset længde, og disse kan danne et garn ved simpel sammenlægning af flere filamentfibre. Alle filamentfibre kan afkortes til stabelfibre og spindes til et stabelfibergarn.
Stabel-fibre er fibre af begrænset længde. Garn af stabelfibre kræver at fibrene spindes (snos) sammen.
Se teori om fiberforme: TEKSTIL FIBRE OG TRÅD